Къде да се публикуват обяви за имоти в българското интернет пространство?

За всеки брокер публикуването на обяви за имоти е рутина и много често не стои въпросът доколко е ефективно публикуването от гледна точка на посещаемостта на сайта.

Собствениците на имоти са по-креативни в това отношение и търсят повече сайтове, за да публикуват обяви за имоти.

Използвайки световната търсачка google може лесно да се стигне до сайтовете, в които могат да се рекламират имоти. Това са както портални сайтове, специализирани само за имоти, така и такива, които са предназначени за публикуване на всякакви други обяви.

Важно е да се знае, че клиентите за тези обяви достигат не само чрез порталния сайт, но и чрез неговото индексиране в google, така че, когато се говори за тяхната ефективност се отбелязва не само посещаемостта и аудиторията, но и индексирането на сайта в google.

Без да претендира за абсолютна точност, можем да създадем следния виртуален списък – класация на сайтовете за обяви за имоти:

обяви за имоти

  1. www.imot.bg
  2. www.imoti.net
  3. www.imoti.info
  4. www.homes.bg
  5. www.olx.bg…

Този списък се обезсмисля, ако не е свързан с друга зависимост: Как търсят потенциалните купувачи и наематели обяви за имоти?

  1. Може би що се отнася до пазара в България, най-напред всеки  търси информация сред познати, а след това прибягва до професионална помощ от агенция за имоти или продължава сам – в сайтовете за имоти.
  2. Порталите за имоти като imot.bg, imoti.net, homes.bg обикновено са достатъчни и търсенето спира до тях.
  3. Клиентите на имоти търсят обаче активно и в google и тогава посещават дори и по-малки сайтове, но индексирани добре по определени ключови думи

Публикуването на обяви за имоти е успешно, когато сайтовете, в които са публикувани са съобразени не само с посещаемостта и авторитета им, но и с други фактори като специализираност, аудитория, структура, лесно търсене в сайта, актуалност на обявите, реклама в другите медии и т.н.