Сайт за имоти в България е понятие, което интернет потребителите свързват главно с портали за имоти.

Агенциите за недвижими имоти създават и свои фирмени сайтове, които преобладаващо не са от портален тип.

Във водещите портални сайтове за недвижими имоти като imot.bg или imoti.net все по-рядко се наблюдават агенции, които рекламират имоти в интернет, но нямат свой сайт за имоти. Присъствието на брокери и имоти в  интернет пространството е задължително що се отнася до бързата и успешната реализация на офертите. Тази зависимост на брокерите от интернет рекламата е напълно реална в големите градове и в по-малка степен в останалата част.

5 причини поне могат да се изброят в подкрепа на твърдението, че всяка агенция трябва да има свой сайт за недвижими имоти:

  1. Чрез свой сайт за имоти агенцията повишава имиджа си.

  2. В собствен сайт за имоти агенцията рекламира всичките си имоти, което невинаги се случва в платените портали, където агенциите редуцират офертите си като активни, полуактивни или оферти от брокерска мрежа.
  3. Във фирмения сайт техническите характеристика са създадени така, че най-пълно да отразяват дейността на агенцията. Например: в imot.bg  няма голям пазар за земеделски земи и един фирмен сайт на агенция, специализирана в това направление би бил много по-силен. В порталния сайт, брокерите се съобразяват с унифицирана за всички структура, менюта, полета и т.н., което понякога затруднява работата при въвеждане, редактиране или изтриване на оферти.
  4. Посетителите на фирмения сайт виждат приоритетно само офертите на агенцията, а в порталния тип тези оферти се губят сред голямата конкуренция. В imot.bg офертата може да се конкурира с 300-400 подобни оферти и открояването сред тях е доста трудно.
  5. Фирменият сайт позволява SEO оптимизация, порталните сайтове имат оптимизация за сайтовете си, а не за отделните потребители.

Независимо дали са от портален или само от фирмен тип, сайтовете за недвижими имоти на конкретни агенции се увеличават и заемат все по-значимо място в изграждането на  бранда на тези агенции.